Mollivoittoinen budjetti

Julkaistu:

Luottamushenkilövuosien aikana on muutaman kerran joutunut tekemään huonoja päätöksiä. Viimeksi tänään, kun päätettiin Kymsoten vuoden 2022 budjetista.

Jo lähtökohdat Kymsoten budjetin laadintaan olivat haasteelliset: kertynyt alijäämä, kuntien alibudjetointi, covid-19 pandemia, henkilökunnan rekrytoinnin ongelmat… Kuntien ilmoitus, että rahaa ei tule lisää niin paljon kuin tarvittaisiin, mikä käytännössä johti 14,5 miljoonan euron karsintaan. Tämä tulee näkymään kipeästi monessa kohdassa, ja käytännössä säästöt voivat aiheuttaa lisäkustannuksia. Puhumattakaan inhimillisistä vaikutuksista – niitä on paljon.

Hyvää budjetissa on sen päättyminen nollatulokseen – lisää alijäämää ei tehdä heti lähtökohtaisesti. Meneillään on erilaisia toiminnan kehittämistoimenpiteitä. Palkkaharmonisointi jatkuu, mikä näkyy monen palkkapussissa. Huonoja asioita, kipeitä säästöjä on niin paljon, että en käy niitä luettelemaan.

Kokoomuksen valtuustoryhmän aloitteesta hyväksyttiin ponsi, johon liittyivät myös Sosiaalidemokraatit, Perussuomalaiset ja Vihreät. Ponsi: ”Talousarvio 2022 sisältää säästökohteita, joiden vaikutukset asukkaiden palveluihin, terveyteen, ennaltaehkäisevään toimintaan ja työntekijöiden jaksamiseen voivat olla yllättäviä ja pitkällekantoisia. Ennaltaehkäisevistä ja hyvinvointia ylläpitävistä toiminnoista karsiminen lisää tulevaisuudessa SOTE-kuntayhtymän menoja.
Me allekirjoittaneet edellytämme, että Kymsoten hallitus seuraa herkeämättä talousarvion toteutumista ja Kymenlaakson asukkaiden SOTE-palvelujen toteutumista ja oikeutta saada palveluja sekä Kymsoten työntekijöiden jaksamista, ja ryhtyy ongelmien ilmentyessä välittömästi toimenpiteisiin asiantilan korjaamiseksi. Yhteistyö kuntien kanssa rahoituksen ja ennaltaehkäisevän toiminnan turvaamiseksi on välttämätöntä.”

Sote-palvelujen kokonaisulkoistuksen vuoksi Pyhtään kunnan osuus rahoituksesta on nykyinen 17,03 miljoonaa euroa. Kymsoten tämän vuoden toteutuma arvioidaan olevan 1,9 miljoonaa euroa plussalla. Tämä pienentäisi Kymsoten kertyneen alijäämän runsaaseen 27 miljoonaan euroon. Kun hyvinvointialue käynnistyy, purkautuu nykyinen kuntayhtymä ja sen kaikki jäsenkunnat kattavat kertyneen alijäämän käytön mukaan. Esimerkiksi Pyhtään osuus olisi runsaat 700 000 €. Jos vuosi 2022 on loppujen lopuksi alijäämäinen, maksettava osuus nousee.

Lisää julkaisuja

9.1.2022

Turvallista elämää

Olemme varautuneet erilaisiin vaaratilanteisiin jo etukäteen. Monella on autossaan ensiapulaukun lisäksi keltaiset liivit, itsellä myös turvavyöleikkuri. Moni on myös hankkinut

15.12.2021

Ajankohtaista Pyhtään sotesta

Pyhtään sosiaali- ja terveyspalvelut on kokonaisulkoistettu Terveystalolle. Miten meillä menee, se kuullaan yhteisissä palavereissa muutaman kerran vuodessa. Mukana edustajat Terveystalosta,

13.12.2021

Budjetista edellytyksiä hyvälle elämälle ja yrittäjyydelle

Pyhtään ensi vuoden budjetti hyväksyttiin 13.12. valtuuston kokouksessa. Oikeistoryhmän puheenjohtajan roolissa tein puheessani siitä muutaman yleishuomion: ”Sanotaan, että joka vanhoja