Ajankohtaista Pyhtään sotesta

Julkaistu:

Pyhtään sosiaali- ja terveyspalvelut on kokonaisulkoistettu Terveystalolle. Miten meillä menee, se kuullaan yhteisissä palavereissa muutaman kerran vuodessa. Mukana edustajat Terveystalosta, Kymsotesta ja kunnasta. Muutama huomio viimeisimmästä palaverista 15.12.

Tarkastelujaksolla tammi-syyskuu pyhtääläiset ovat päässeet hyvin lääkärinvastaanotolle eli keskimäärin viidessä päivässä. Sairaanhoitajan vastaanotolle jopa samana tai seuraavana. Lääkäreitä on kaksi 100-prosenttisesti, yksi 3 päivää viikossa ja yksi tekee kahden viikon syklejä.

Päivystyskäynnit erikoissairaanhoitoon ovat jonkun verran lisääntyneet, ymmärtääkseni yleisestikin. Suunterveydenhoidossa on tullut korona-aikaan hoitovelkaa, jota kiritään kiinni. Mutta hammaslääkärille on päässyt viime vuotta hitaammin.

Psykiatrian puolella hoidon tarve on lisääntynyt. Töissä on kaksi psykiatrista sairaanhoitajaa, ja psykiatri käy viikoittain. Lastensuojelun asiakkaiden määrä ja tarve ovat nousseet huolestuttavasti.

Palveluasumiseen on päästy jopa viikossa, kun tarve siihen on määritelty. Pääosin kaikki ovat Pyhtäällä, mutta omasta tahdosta myös muualla. Kattavuus yli 75-vuotiaista on 7,9 %.

Kotihoidossa kotikäynnin keskimääräinen aika on 20 minuuttia. Terveystalon mukaan kaikki kotihoidon lakisääteiset palvelut on pystytty tuottamaan itse tai ostopalveluina. Kysyin tätä erikseen, sillä olin Facebookissa huomannut kirjoituksen, jonka mukaan näin ei olisi.

Pyhtääläisten koronarokotuskattavuus on varsin hyvä, tosin meilläkin notkahdus pari-kolmekymppisissä. Nythän jo voivat 60 vuotta täyttäneet ja riskiryhmäläiset varata kolmannen rokotuksen ajan, jos edellisestä rokotuksesta on viisi kuukautta.

Kuntoutus- ja vuodeosastohoidossa on jonkun verran ollut kasvua Hoikun käytössä Haminassa. Ikäopastin-soittopalvelu on vuoden alussa siirtymässä Kymsoten hoitamaksi.

Kaiken kaikkiaan pyhtääläiset ovat olleet saamiinsa palveluihin varsin tyytyväisiä.

Lisää julkaisuja

9.1.2022

Turvallista elämää

Olemme varautuneet erilaisiin vaaratilanteisiin jo etukäteen. Monella on autossaan ensiapulaukun lisäksi keltaiset liivit, itsellä myös turvavyöleikkuri. Moni on myös hankkinut

17.12.2021

Mollivoittoinen budjetti

Luottamushenkilövuosien aikana on muutaman kerran joutunut tekemään huonoja päätöksiä. Viimeksi tänään, kun päätettiin Kymsoten vuoden 2022 budjetista. Jo lähtökohdat Kymsoten

13.12.2021

Budjetista edellytyksiä hyvälle elämälle ja yrittäjyydelle

Pyhtään ensi vuoden budjetti hyväksyttiin 13.12. valtuuston kokouksessa. Oikeistoryhmän puheenjohtajan roolissa tein puheessani siitä muutaman yleishuomion: ”Sanotaan, että joka vanhoja