Kymenlaaksolle laaja päivystys

Julkaistu:

Kymenlaakson tulevan hyvinvointialueen ja keskussairaalan päivystyksen status ei kuulu Pyhtään kunnanvaltuuston päätettäviin asioihin. Asia on kuitenkin sen verran tärkeä, että muutama sana siitä.

Meneillään olevassa sote-uudistuksessa maan tulevista hyvinvointialueista valtaosa on laajan ympärivuorokautisen päivystyksen yksiköitä. Laajan ympärivuokautisen päivystyksen yksiköllä tarkoitetaan perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteispäivystystä, joka pystyy tarjoamaan laajasti palveluita usealla lääketieteen erikoisalalla ympärivuorokautisesti välittömästi ja jolla on voimavarat terveydenhuollossa tarvittavan valmiuden ylläpitämiseen ja erityistilanteiden hoitamiseen.

Muutama alue, muun muassa Kymenlaakso, ei ole tällainen laajan ympärivuorokautisen päivityksen yksikkö. Se on huono asia meille kymenlaaksolaisille.

Jos Kymenlaakson keskussairaala jää suppeamman päivystyksen statukseen, voi sydänkohtauksen tai aivoveritulpan sattuessa hoitopaikka olla toisen hyvinvointialueen – Helsingin, Lahden tai Lappeenrannan – keskussairaalassa. Tiedämme, että tällaisissa tilanteissa jokainen minuutti on ratkaiseva.

Jos Kymenlaakson keskussairaalalla ei ole laajan päivystyksen statusta, se ei ole kovin houkutteleva erikoislääkäreiden erikoistumispaikkana tai tuleva työpaikkana. Lääkäreiden saatavuus, joka ei nytkään ole ollut kaikilla aloilla hyvä, heikkenee entisestään. Myös meille mahdollisille potilaille on tärkeää, että lääkäri- ja hoitohenkilökunta on osaavaa, jouduimmepa potilaaksi mihin vuorokauden aikaan tahansa. Se on meidän perusoikeutemme.

Logistiikkamaakunta Kymenlaaksossa on etelässä satamaliikennettä Kotkassa ja Haminassa, jossa lisäksi kemianteollisuutta. Kouvola on maantie- ja rataliikenteen keskittymä. Sen satapihan kautta kulkee 90 % maan vaarallisten aineiden junakuljetuksista. On turvallisuuskysymys, millainen päivystys Kymenlaaksossa on.  

Kyse on myös Kymenlaakson kilpailukyvystä. Laajan ympärivuorokautisen päivystyksen sairaala turvaa alueen terveydenhoidon palvelut ja on tärkeä osa varmistamassa koko maakunnan kilpailukykyä

Yhteistyöalueella, johon Kymenlaakso kuuluisi, se olisi ainut, jolla ei ole laajan päivystyksen statusta. Näin emme olisi tasaveroisessa asemassa sen muiden hyvinvointialueiden kanssa.

Myös Kymenlaakson hyvinvointialueen väestöpohja, asiakkaiden ja asukkaiden tarpeet ja nykyinen kustannusrakenne oikeuttavat alueen saamaan laajan ympärivuorokautisen päivystyksen keskussairaalan.

Nyt on aika vaikuttaa oman kansanedustajasi kautta.

Lisää julkaisuja

9.1.2022

Turvallista elämää

Olemme varautuneet erilaisiin vaaratilanteisiin jo etukäteen. Monella on autossaan ensiapulaukun lisäksi keltaiset liivit, itsellä myös turvavyöleikkuri. Moni on myös hankkinut

17.12.2021

Mollivoittoinen budjetti

Luottamushenkilövuosien aikana on muutaman kerran joutunut tekemään huonoja päätöksiä. Viimeksi tänään, kun päätettiin Kymsoten vuoden 2022 budjetista. Jo lähtökohdat Kymsoten

15.12.2021

Ajankohtaista Pyhtään sotesta

Pyhtään sosiaali- ja terveyspalvelut on kokonaisulkoistettu Terveystalolle. Miten meillä menee, se kuullaan yhteisissä palavereissa muutaman kerran vuodessa. Mukana edustajat Terveystalosta,